Onsdag 15/8

Jag verkligen älskar denna delen av familjen, vår finska sida bara ser ut att växa. Idag har vår farmors ena syster Seija Gröhn och hennes dotter Leena varit här och berättat mer ur vår fars uppväxt/historia från tiden runt kriget. Det framkom är vi satte oss och ritade mer på släktträdet så fanns det fler och fler kusiner och släktingar.😀

I morse vaknade jag strax före 8, vi åt frukost och pratade igenom vad dagen skulle ha för innehåll och efter det gjorde vi oss iordning.

Vissa av oss duschade, andra diskade och plockade i ordning.

Vi åkte till en liten by som heter Juurikka och kikade på den affär som vi alltid handlade i när jag var liten. Den var igenbommad sedan länge och dessutom FOR SALE!

Efter det åkte vi till ett ställe där man kan åka över till Ryssland- Niirala.

Vi stannade till och fikade där och innehavaren av detta spartanska fik var verkligen en urfinska- ett sk riktigt orginal, hon kunde inte ett ord engelska och ja, jag frågade om vi fick ta ett foto på henne och sken upp, en sådan kvinna finns inte många kvar kan jag lova.

Efter denna fikastund åkte vi tillbaka till Kitee och handlade lite mer mat, TACOS i dag var utlovat😀

Hem ljuva hem, kan man säga så även fast man är borta? Klart man kan för detta ställe där vi bor var ju faktiskt mitt hem under långa perioder under somrarna som liten, så JA det kan jag.

När vi kom hem packade vi upp och jag satte igång att göra svartinbärspaj.

Paula, min yngsta faster var redan i stugan och det var längesedan jag såg henne, närmare 26 år..

När pajen var i ugnen roade jag mig med faster Paula, hon hade satt de andra i arbete, nämligen att plocka vinbär till saft. Det gick undan och blev mycket effektivt då de var många i arbete.

Jag satte i gång med tacos och Heidi hjälpte mig. Vi åt och efter detta diskade jag upp allt, några timmar i köket blev det..men men, vad gör man inte för familjen..😙

Så till ytterligare en höjdpunkt för dagen och det var vår fars kusin Seija och hennes dotter Leena, vi fikade och de berättade om var Arvo (pappa) växte upp och vissa bitar ur den finska storyn som är oerhört värdefull💋och namnet PÄRNÄNEN- vårt släktnamn betyder liten lind.

När det hade åkt hem så var bastun igång och damerna fick börja. Jag älskar att basta, det är verkligen en underbar uppfinning.

I morgon är det planerat att vi ska åka hem till Seija och fika och få mer historia.

Ett glad vitt nu och göra klart dagens blogg så ni kan ta del av min finlandsresa😘

Kram