Måndag 25/12

25. dec, 2017

En vintersaga som nästintill är ofattbar att förstå, sagor är ju inte verklighet det vet man ju men att verkligheten kan upplevas som en saga är så fantastiskt😀

I morse vaknade jag och min syster av att barnen kom tassandes med en frukostbricka med smörgåsar, kaffe och tända ljus, sjungandes på Ett barn är fött. De hurrade för min syster- hon och Jesus fyller år samma dag.

Vi bestämde i går kväll att vi skulle åka till Varnhems klosterkyrka och gå på julottan, den kyrkan är ju rikets vackraste kyrka på många vis där gamla kungar, drottningar och vise män ligger begravda. Inte trodde jag att barnen skulle föregå oss och vara uppe innan oss men, plötsligt händer det.

Vi gick upp och gjorde oss i ordning, fällarna låg inne och var härligt varma inför färden.

Plötsligt såg vi att det börjat snöa med stora, tunga flingor och i skenet från gårdslamporna glittrade flingorna som silver - men tyvärr var det för lite snö för slädfärd. Grannens hästar fick ledigt denna morgonstund.

Vi for iväg med min lilla bil och barnen satt och trängdes i baksätet. Heidi och Carl tog egen kärra. Hela vägen till Varnhem räknade vi upplysta julgranar och barnen tindrade och sjöng och pratade om den stundande gudstjänsten.

Väl framme lyste facklorna vår väg från parkeringen. Barnen försökte fånga flingor med tungan i skenet av facklorna. Folk strömmade till och vi lyckades få våra favoritplatser i längst fram. Kören gav försmak och sjöng Stilla Natt a capella innan klockringningen tog vid.

 

Vilken minnsvärd stund!

Efter kyrkobesöket for vi hem till gården. På hemvägen fantiserade vi om våra roller i ett juspel och tex Magnus fick då vara ängeln Gabriel, Flisan jungfru Maria och Signe fick vara Jesusbarnet💋. Väl hemkomna dukade vi upp ett frukostjulbord där alla hjälptes åt. Vi planerade redan inför nästa jul och bestämde att vi ska ha kalkonmiddag på juldagen hädanefter. En stor lycka för mig att få med alla på julottan och den samhörighet som vi haft hela julen.

Resten av dagen bestod av långpromenad med de små liven. Vi firade min syster och goda vänner kom på beskök, vi åt en underbar middag och slutligen avrundade vi kvällen med kortspel, en drink och choklad. Strax tar vi oss en trappa upp där Magnus återigen tänt brasan och väntar på oss för att se en film tillsammans.

Tänk, inget mer har jag kunnat önska mig denna julen och tänk så mycket man kan krydda en juldagsaga..- Hur har er jul varit?

 

JULAFTON var lagom av allt, rättvis och Tomten kom även detta år.

Alla var vi samlade här på Djursätra från lunchtid.

Carl gjorde risgröten och vi den tog nästan slut, helt suverän.

Våra föräldrar kom och vår bror Antti med familj. Vi såg Kalles jul under tiden elden sprakade hemtrevligt. Efter annordnade Magnus och anja ett brännvonsbord med sill, bröd, ost och nubbe. Det blev en perfekt start på julbordet.

Vi åt av det välsmakande julbordet och efter det dukade vi undan och plockade fram kaffe med tillbehör.

Vi tände marchaller och vedkorgar i väntan på tomten.

Idun såg tomten komma från ladugården och blev full av iver.

Alla fick klappar med önskat innehåll och när tomten delat ut alla klappar skulle han bege sig norr över och vi plockade fram tärningar och spelade julspelet.

Trötta och nöjda kom vi i säng strax efter midnatt. En fröjdefull jul att bevara❤

Hoppas ni alla haft en bra/fin jul och att ni fått något ni önskat.

Nu väntar film och brasa- en forstatt trevlig kväll.

Kram💋