Alde i Varnhem och Skottland

Denna tid i mitt liv var ibland overklig, spännande, annorlunda, mäktig, you name i´t. Det fanns avundsjuka människor som spekulerade i hur mycket pengar detta skulle generera och vad som skulle komma härnäst nu när vi fick frottera oss med de STORA! Endel trodde att Elise fick rollen för att Anja jobbade med projektet. Filteamet hade inte aning om att vi var släkt, och det hade inte påverkat ändå. Vissa knäppgökar fick väl saltade svar🙃och mer film blev det ju. 

Jag/ Elise fick info från SF om inspelningstider och inbjudan till att få lära känna hennes"föräldrar" och" bror". Vi fick tider då Elise skulle mätas för att kläder skulle sys upp och det skulle tillverrkas skor och fixas löshår mm. Det var en stor hangar/lager strax utanför Skara där filteamet hade sina kläder och syateljé, skotillverkning, tillverkning av ringbrynjor mm. Viss rekvisita och kläder var inhämtat/köpt från Lord of the rings🤪Min bror som fick en statistroll som norrman snodde en öjlettring från en ringbrynja där det stod instansat Lord of the rings. Coolt! 

Den första delen av Elise del i filmen var vårvintertid. Vissa scener som skulle ligga före spelades in efter och vice versa. Allt beronde på väder och när i tiden scenen skulle vara. allt tog en enormt lång tid och nu har jag lite mer kunskap jag vet mer om hur film går till. Stellan Skarsgård sa vid en utav våra luncher att det vi höll på med var verkligheten och vardagen med film. Limousiner och champagne var endast korta ögonblick och mest till för att pressen skulle få sitt. Vi höll till i Varnhem bortanför klosterkyrkan och det var bannemig leraa upp till fotknälarna vissa dagar och hästarna trampade upp rejält. Filteamet ett stort gäng ca 50 stycken från minst 10 olika länder. Kameror så stora att de hade använt järnvägsräls att skjuta omkring kameror på.🤩De hade byggt upp en hel by av trähus, stall mm. Stora skärmar för att avvisa soljus eller tvärtom och rökpatroner och snökanoner mm. 2 minuters film kunde ta 8 timmar eller mer att bli klar med. Peter Flint, regissören var en mycket trevlig och hänsynsfull man och han lyfte Elise till skyarna särskilt under sista scenen då hon fick alla att gråta som var enormt passande där och då.

Jag hade ju Floatingen att rodda i och kunde inte alltid vara på plats så de anställdes 2 guvenörer till att ta hand om henne. Det gick bra och mindre bra ibland. Hon var ju rätt liten och inte alltid man som 6 åring har stort tålamod med lång väntan och tystnad tagning mm. Arn/Joakim tog sig tid så ofta det fanns möjlghet att leka/busa/rida med henne. Det var mycket uppskattat. Hon älskade sina föräldrar och scenerna blev äkta och bra. Jag var/ är så stolt över henne för det krävdes rätt mycket av henne stundtals. Många omtagningar av olika skäl. Väder och vind och vissa scener skulle tas från 4 olika vinklingar etc. Det var ett pusslande och under denna tid stog Elise även på medicin för sin reumatism. Inga skov under denna period, inte så mycket värk heller. Elise fick diagnosen när hon var 11 månader och slutade gå succesivt. En historia för sig men idag ligger det vilande och hon är symptomfri😀Det blev varmare och sommar. Några underbara scener är tagna på Kinnekulle på munkängarna. Där hon letar efter den förlupna pilen och blir fångad av danskarna. Det var så vackert där uppe och doften av Ramslök fanns i hela området. Elise blev rädd för den skådespelare som skulle ta henne till fånga så det slutade med att en utav filmteames leader fick hoppa i rustning och leka dansk. Det klipptes senare ihop perfekt. Det var en hetsk scen så begripligt att hon kände obehag. Sommaren rullade på och slutscener stod för dörren. De hittade ingen kyrka här hemma som tidsmässigt stämde bra överrens som insida av varnhemskyrkan så det blev att åka till Skottland och i utkanten av Edinburgh hittades en gammal kyrka som blev värdigt ändamål. Där spelades begravningen av Arn in och därmed slutscenerna. Det var ett sk golden moment och jag minns hur jag stog i förmaket och kikad på inspelningen, Peter-regissören pratade om att de skulle se ledsna ut och det dividerades om att hämta lök mm medan Joakim låg och fnissade över sin snusdosa som han inte visste vart han skulle göra av. Det hela slutade med att Elise började gråta i den allvarsamma stunden och det smittade tillslut av sig till de flesta och jag kommer aldrig glömma det ögonblick när jag ser Peter Flint gå ner på knä med knäppta händer i skyn av lycka över "världens bästa slut"😀Elise fick all kred och hissades efteråt. Till och med jag grät en smula av lycka det ögonblicket, det kändes mäktigt. 

Vi bodde enormt lyxigt under de dagarna vi var i Skottland. De större skådespelarna Skarsgårdarna, Morgan Alling, Arn och Cecilia mfl bodde på ett lyxhotell nära flygplatsen. Åsså lilla ELISE såklart! Det var så häftigt. Vi hade var sin enorm grandlit/160 så Elise undrade vilka fler som skulle sova i vårt rum🙃Det var så att i början förstod ingen att Elise var med i filmen men sedan när det uppdagades då frågade personal även om hennes autograf och det tyckte hon var kul och visst växte hon ett par cm. Vi lämnade Skottland med en lite strulig hemresa. Planet var överbokat så vi fick åka omväg via Paris hem. Elise blev lycklig för hon fick ju se Eiffeltornet och KLM betalde ut mer än 500 EURO för detta missöde. Undrar om de "vanliga" som även de drabbades av denna fadäs fick samma summa i ersättning, så vitt jag förstod var det INTE så. Det är alltså skillnad på folk och fä🤔Härmed avslutades inspelningstiden Juli 2007.

Klicka gärna på bilderna då kommer det en liten text/förklaring till bilden.